Sunday, 22 January 2012

tutorial #5 : cara nak center kan header




hey3  , tutorial ny muniey bru blaja buad tdy ,
macam mna nk letak header kat tengah2 mcm header muniey ny . .






sebenarnyer senang je nk buat ,
jom usha , tutorial yang muniey buat ny


step 1 :
pergi kat Dashboard > Design > Template Designer > Advance > Add Css


step 2 :

masukkan code ni :

#header-inner img {margin: 0 auto !important;}
#header-inner {text-align:center !important;}


step 3 :
tekan apply
and siap !

tengok dah ketengah dah header 2








tutorial #4 : cara nak buad banner yang boleh kelip2 .



hey , hey , hey . . muniey di sini . .
oke2 , ariey ny muniey nk tunjuk cre nak buad banner . .
taw tawu ape 2 banner . . 

adoy susa la nak cter . .
korunx tgk la cndri cre dy . .



1. mula2 korunx bukak photo scape . . susa2 korunx klik je link tuwh

2. first2 tekan photo scape > editor



tekan icon editor tuwh





3 . dah tekan 2 

 


1. korunx bukak folder yg ada gmbr yg korunx nk . 
2. lpas dah pilih 2 cri gmbr yg korunx nk n click kt gmbr 2
3. kat situ untuk preview gmbr yg korunx pilih

jgn lupa edit ukuran banner . .

4. click sama ada home , object , crop , tools .
tapi dalam tutorial ny muniey gne
object jew , korunx yg lbh kreatif ,mayb blh buat lbh cntik dri muniey punye :)
5. lpas click object , click simbol " T " untuk tulisan


6 . lepas edit huruf korunx click pl " animated gift "
kat menu bar .


7. pastu korang adjust la untuk banner kelip2 kat " change time " (masa banner tu kelip2 ) , " change effect " ( gaya effect banner tu akn keluar ) , "set canvas " ( saiz kanvas banner )
* jangan set saiz kanvas besat sgt takot x muat .

untuk gambar kelip2 korunx x blh save / upload dlm pc , korunx kne upload dlm photo bucket atau mana2 storerage yg ada.
dah upload tu koranx gne url yg diberi and upload dlm blog  , and siap.



                               Photobucket

apa kaitan chinese new year dgn homework ??



hehehe , muniey sje buat post ny , sbb muniey terfikir something nk taw x ?? 
oke2 , setiap kali perayaan contoh nya , chinese new year mcm esok iaitu 23 / 01 / 2012 . . hehehehe , klw tgk fb msty ramai budak2 ckola  yg merungut bnyk nyer keje ckola la , itu la ini la , bkn nk prli kew ape tpy muniey pn lbh kurang je , sbb muniey pn liat buat keje , bru ary ny oke  . . sebelum ny rjin sikit  , sepatut nyer sekarang kne buat homework , enta kenapa , tgn gatal nk menaip , hehehehe ,
sejak ad blog ny muniey rajin update blog , wlupon kdng2 mengarut , muniey ttp nk tulis , blog ny ibarat pkwe num 2 ny , hehehehe . . oke la nti muniey update blog agy , sbb muniey ingat nk update tutorial . .


Saturday, 21 January 2012

syaza syazana sabri , fahmi saidin






                                                          syaza syazana sabri
                               #korangkliknmedytwostgkfbdy#


nk taw spe dy ?? nme dy syaza :) kaka muniey . . cun x cun x , x cun kn dy comel , muniey cute , hehehe . .  tpy skrng dy ta satu ckola nan muniey dah , dy g pindah ckola teknik dy tinggal kn muniey , nana and ariey kat ckola TENGKU MENTERI, huhuhu sedeyh , hidup ku sepi tanpa mulut nya yang potpet2 , loyak buruk nya yg merapu . . surat cintanya untuk muniey bile muniey mwajok. . i'm miss that so so much , tpy nk buat cm mne dah dy piloh utk ke kolej vokasional , kmy semua trpkse redha ats pilihan dy , sbb cita kamy berlainan bkn sme , tpy muniey nk dy tawu muniey rndu dy sgt2 , rindu kengn kamy wak2 fom 3 , gelak2 , bergosip x ingt dunia , kutok2 org (mfkn kmy ) , kong kelas (lpas PMR ek ) , gadoh ngn fahmy , sekrang syaza dah tinggal muniey , fahmy pun dah tinggal kn muniey , tinggalkn muniey tpy ttp d hati muniey , tinggal kn muniey tpy x pnh tinggalkn kenangn muniey ngn dyorg , I LOVE YOU SYAZA , FAHMI  :)

cara nak cantik kan blog





tajuk muniey cantikkan blog sbb ary ny muniey dpt bnyk lman blog n web yg ad tips , tutorial , links n mcm2 lgy cre nak cntik kn blog , so munie ingt nk kongsi ngn awk semua 


1. jombinabelog
2. widgetindex
3. alfikasran


mayb links ny nmpk sikit tpy dy pnye tuto dlm setiap blog mmng bnyk . .



tutorial #3 : favicon



hye , sekarang muniey nak buat tuto pasal favicon . . x tawu ape 2 favicon . . yeah . . tgk gmbr ny . .




skrng , dah tau yg mne satu favicon , nk ltak bnde ny ad step dy taw . . munie pon bpe kali buat bru blh . .






nampak tak ayat favicon 2 . . yg ny step prtme . . muniey pnah gne cra ny dlu , mmng agak simple . .ta  jdy ek . .
oke2 kte ad lgy satu step . .


first got to your dashboard > design > edit html * tick expand widget then click ctrl + f
cri code ny

</head>


then copy code dibawah dan pastekan sebelum code di atas




<link href='FAVICON URL' rel='shortcut icon' type='image/gif'/>  


tak faham ? code dy rpe cm ny . .






nampak code yang muniey highlight biru 2 , cbe preview dlu , kalau dah ada gmbr nye awk save , senangkn , jadi munie ad 2 3 icon yang comel2 . . dari drikoti.net

   http://drikoti.net/Goodies/Favicons/Gifs/032.gif
   http://drikoti.net/Goodies/Favicons/Gifs/061.gif
   http://drikoti.net/Goodies/Favicons/Gifs/01.gif
   http://drikoti.net/Goodies/Favicons/Gifs/08.gif
  http://drikoti.net/Goodies/Favicons/Gifs/036.gif


banyak lgy tpy awk semua buad la aktiviti terjah ke drikoti.net 2 ye



Friday, 20 January 2012

tutorial #2 : cute cursor




hah , muniey trbce entry psl cute cursor dri kemetot comel n dy ambil dri sini . .
comel2 dy pnye cursor . .
munie nk amek url dy bnyk sgt . . ltih la . .
muniey hnye sekadar berkongsi ilmu mengunakan blog dgn kwn2 muniey . . itu jew :)

tutorial #1 : cara buat title bar maker





hah !! awk semua tawu x mcm mne nk buat title bar maker , ala . . tulisan gerak2 tu . . nmpk x yg ad tulis love , laugh semua tuwh . . itu la title bar maker . .


mula2 . . awk pergi kat sini







let start our lesson now . . :) 

1. mula2 awk msukkan ayt ape yg awk nk kt box 2 and tekan add
2.pilih effect yg awk nk , ke kiri ke ke kanan ke , ikut kehendak  masing2 la .                                                         
3. oke yang ny pl kelajuan ayt 2 , semakun kecil saiz dy , semakin laju dy .
4 . bila awk dah puas aty n take the generate code , kalau nk tgk blh tekan preview .
5. tekan add html / add javascript and tekan paste . . 
senangkan . .
selamat mencuba . .

kalau jadi sila komen di bawah ye

AL- FATIHAH untuk opah




muniey sedeyh sgt sbb pd ary jumaat 20/1/2012 . .
opah muniey meninggal dunia , muniey asyik nangis dri tdy . .
ramai org dtg rumah tgk opah muniey , semua nangis , baik laky or prmpuan ,
semua syg opah , sbb opah baik , peramah dgn semua org ,
tpy nk buat mcm mne ALLAH lbh sygkn opah dri kmy semua . .


AL-FATIHAH . .


Wednesday, 18 January 2012

ada saya kisah !!





da lme kn muniey ta update blog . . coe la ek . . muniey ley on ary sabtu n ahad jew ariey laen ta ley ,
ibu x ksi meyh . . huhuhu , sedeyh2 . .
tpy tape . . insyaallah klw muniey ad duit lbh n rajin ke cc ( cyber cafe ) muniey g la yek . .


oke2 . . blik pd topik asal . .


tajuk kali ny ada saya kisah . . ayt muniey sopan ckit , sbb muniey x mao kureng d ajer . .
cter dy cm ny . . jeng3 ( bunyi latar ckit )


oke2 cm ny . .
muniey ad cple nan cowg bdk ny ( dlm diam ek )
n dlm mse yg sme dy cple ngn pmpn laen  , muniey bkn perampas ek . .
mmng dy cple ngn org laen , n muniey skit pn x kisah ..
muniey redha jew . . hehehehe baik kn muniey ny . .  ( hahaha , prasan )
so , kteorg dk msg dlm fb , n then tnpe d sngke2 rpe2nyer awek dy bce ape yg kteorg msg , so dy agk bengang la , n dy maki2 muniey gne blog dy . . ehem2 muniey nk minx mf pd yg terasa . .
tpy nk ckp skit . .


( HOI PEREMPUAN !! BKN AK YG KEJAR BF KESYGN HG 2 TPY BF HG YG CRI AK LHA . . INGAT AK NK SGT KA KT DY . .)


 mf sbb terkasar bhse , muniey bkn ape , muniey geram sgt2 ngn dy tuwh . .
hehehehe . . tpy bgy muniey bnde dah jdy muniey mfkn dy , slagi dy x kcaw hidup muniey :)

Sunday, 8 January 2012

2012



maaf sbb muniey lmbat update blog , bnyk keje la . . oke 2012 telah mengatakn yg muniey telah mencapai umur 16 tahun , hehehehe
da tua kn . . sian muniey . . hehehehe
tahun 2012 ny ,
muniey tlah d tempatkn d kelas 4sc2 . . muniey x pandai  mne pn , exam pn dpat bpe A je . . hehehehe
tpy alhamdullilah , muniey bersyukur atas ape yg ALLAH bgy dkat muniey , wlupn muniey x pandai mne , kdng2 main bnyk , kdng2 ponteng tuisyen , hehehehe , jarang2 taw . .
dlu nakal skit . . , skrng da baik da . .

dah msuk klas science 2 . . kne la blajar fizik ?? , kimia ?? , biologi ??!!
ehh ! muniey mne blaja biologi , muniey x amek biologi , dga kte susa nk kne hafal , hehehehe , muniey  da la lomah bab2 menghafal ny . . so munie amek lukisan kejuruteraan atau dlm bhse singkat LK . .
kt ckola tdy muniey blaja fizik . .
hehehehe . . agak poning kpla ini , tpy cikgu yg ajr 2 mmng sporting . . hehehehe . .
tpy insyaallah . . di mana ad kemahuan d situ ada jalan . .
btol x ??
ececey , jd ustazah pl , bkn slalu  kn . .
heeeeeee

akhirnya ! :)





tajuk kali ny akhirnya sbb akhirnya mslh muniey dgn teacher dotdotdot dh selesai , dy cme ckp , aimuni you are a good girl , please don't change your atitude . . hehehe . . bangga sat dga dy ckp cm 2 . .
alhamdulilah la , ad org kte muniey ny baik . .
sbnrnyer , dlm  dunia ny x de spe yg baik , mcm muniey . . muniey x baik pn , kdng2 mengumpat jg biasela perempuan kn . . x mengumpat x sah . . hehehehe
sbnrnyer muniey sndri jg yg slah . . g pgg tgn boyfie muniey wak2 dlm ckola . .
hehehehe , cikgu mne x geram . . tpy my teacher is a very fleksibel teacher , she always make me feel want to learn more n more . . i love you teacher . . muaah siked . . hehehehe