Sunday, 22 January 2012

tutorial #4 : cara nak buad banner yang boleh kelip2 .



hey , hey , hey . . muniey di sini . .
oke2 , ariey ny muniey nk tunjuk cre nak buad banner . .
taw tawu ape 2 banner . . 

adoy susa la nak cter . .
korunx tgk la cndri cre dy . .



1. mula2 korunx bukak photo scape . . susa2 korunx klik je link tuwh

2. first2 tekan photo scape > editor



tekan icon editor tuwh





3 . dah tekan 2 

 


1. korunx bukak folder yg ada gmbr yg korunx nk . 
2. lpas dah pilih 2 cri gmbr yg korunx nk n click kt gmbr 2
3. kat situ untuk preview gmbr yg korunx pilih

jgn lupa edit ukuran banner . .

4. click sama ada home , object , crop , tools .
tapi dalam tutorial ny muniey gne
object jew , korunx yg lbh kreatif ,mayb blh buat lbh cntik dri muniey punye :)
5. lpas click object , click simbol " T " untuk tulisan


6 . lepas edit huruf korunx click pl " animated gift "
kat menu bar .


7. pastu korang adjust la untuk banner kelip2 kat " change time " (masa banner tu kelip2 ) , " change effect " ( gaya effect banner tu akn keluar ) , "set canvas " ( saiz kanvas banner )
* jangan set saiz kanvas besat sgt takot x muat .

untuk gambar kelip2 korunx x blh save / upload dlm pc , korunx kne upload dlm photo bucket atau mana2 storerage yg ada.
dah upload tu koranx gne url yg diberi and upload dlm blog  , and siap.



                               Photobucket

No comments:

Post a Comment